HEERENVEEN - Na een afwezigheid van bijna 55 jaar heeft Heerenveen zijn historische grensleeuw terug.

Donderdag 12 april onthulde burgemeester Tjeerd van der Zwan in het bijzijn van cultuurwethouder Hans Broekhuizen en tientallen belangstellenden vanuit een hoogwerker de replica van het beeld.

Ineens was 'ie er. Zo'n acht, negen jaar geleden stuitte ambtenaar Koos van der Schaaf van Heerenveen in de steeg bij het Van Harenspad op de eeuwenoude grensleeuw. Die markeerde ooit het 'driegemeentenpunt' van Schoterland, Haskerland en Aengwirden bij de Hearresleat.

De vondst was een grote verrassing, want zowel de medewerkers van het Museum Heerenveen als de mensen achter stichting Werkgroep Oud Heerenveen wisten niet beter dan dat het beeld bij de sloop van de Kruiskerk in 1969 was verdwenen. "Dêr moatte wy wat mei", was dan ook de conclusie van Stichting Werkgroep Oud Heerenveen-voorzitter Jo Geveke.

Sipma Architecten maakte het ontwerp, C. de Wolff Konstruktiebedrijf leverder 1200 kilo staal en Kuiper Verzekeringen het informatiebord.

"Allegear sûnder ienig winstbelang", benadrukte Cees Sträter van de Stichting Werkgroep Oud Heerenveen. "Dizze bedriuwen ha echt hert foar de skiednis fan It Hearrenfean." Het origineel, dat in het museum te bewonderen is, fungeerde als voorbeeld voor kunstenaar Rokus Greebe.

Het staat nu in de Hearresleat bij het Amelius van Oenemaparkje. "De grensleeuw vertegenwoordigt een grote historische waarde", aldus de burgemeester.

bron: Leeuwarder Courant en Groot Heerenveen

Overige nieuwsberichten