HEERENVEEN - Koninklijke Smilde gaat dit jaar een nieuw hoofdkantoor bouwen in Heerenveen.

De voedingsmiddelenproducent heeft bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd. Die lijkt bijna in kannen en kruiken, aldus directievoorzitter Ronald Prince. Het gebouw voor ruim 130 werknemers wordt drie bouwlagen hoog en is ontworpen door Sipma Architecten.

Het oude gebouw gaat plat. Die grond wordt bouwrijp gemaakt voor toekomstige uitbreidingen. Eerder was al een investeringsplan gemaakt voor een nieuw tanken park en de nieuwbouw van de margarinefabriek.

Volgens Prince maakt de groei van Royal Smilde het noodzakelijk dat er een nieuw hoofdkantoor komt. De nieuwbouw komt op de open plek aan de Tjonger waar nu nog schapen grazen. De eerste paal voor het kantoorgebouw dat is aanbesteed aan bouwondernemer Jorritsma, wordt in september geslagen.

"Wij hebben overwogen om het oude kantoor dat er ruim vijftig jaar staat helemaal te renoveren, maar dat werd heel kostbaar. Gezien de groei die we verwachten is een nieuw hoofdkantoor een betere optie. De grond was al in onze eigendom", aldus Prince. Tussen het nieuwe kantoor blijft ruimte over waar een nieuwe productiefabriek komt voor met name vloeibare margarine en margarine in kleinere porties als cupjes bij het ontbijt. "Wij willen eigenlijk de hele productie gaan herschikken".

In totaal wil Smilde tot 2022 jaarlijks 10 miljoen investeren, waaronder ook een investering in de fabriek in Edam voor deeg en deegproducten. Daarnaast is Royal Smilde volgens Prince nog steeds op overnamepad. Er werken nu 650 mensen bij Royal Smilde. Hij verwacht buiten de overnames om geen uitbreiding van het aantal werknemers. "Dat vangen wij op door doorgaande automatisering en robotisering. We willen het met de huidige mensen doen".

Personele uitbreiding acht hij wel mogelijk in buitenlandse vestigingen. Prince verwacht groei in West-Afrika voor Smilde Foods en voor de bakproducten ziet hij met name kansen in de Verenigde Staten.

Royal Smilde, met nog een vestiging in Oosterwolde, maakte gisteren bekend dat het vorig jaar een netto omzetstijging boekte van 6,9 procent. Daarmee komt het in 2017 op 231,2 miljoen euro met een resultaat voor belastingen van 9,0 miljoen. De omzet van het concern wordt voor 60 procent binnen Nederland gerealiseerd en voor 40 procent bestaat deze uit export.

bron: Leeuwarder Courant

Overige nieuwsberichten