DRACHTEN - FibreMax uit Joure, producent van kunststof kabels, gaat een nieuw pand bouwen in Drachten. Deze nieuwbouw is in vier jaar tijd de derde grote uitbreiding. Na twee keer bijbouwen op de Eekers staat het perceel in Joure vol.
Van der Schuit bedacht een nieuwe concept voor de kabels, gemaakt van kunststof aramidevezels van Teijin. Hij heeft er wereldwijd patent op en verkoopt zijn kabels ook over de hele wereld. “Het is zelfs maar de vraag hoelang we toe kunnen met Drachten en Joure, zo hard gaat het” zegt Van der Schuit.
De extra fabriek in Drachten wordt iets bijzonders. Een pand van ruim 300 meter met 6 productielijnen die elk kabels van 300 meter kunnen maken. Vergaand gerobotiseerd, volledig geëlektrificeerd (op het dak komen 10.000 zonnepanelen), airconditioning in alle ruimtes, overal luchtwassers en een binnen- en buitenkantine met veel fruit en Chesterield-banken.
Sipma Architecten heeft, na de eerdere uitbreidingen in Joure, ook het ontwerp gemaakt voor het pand in Drachten.
Kabels
Als Van der Schuit aan vrienden uitlegt waar hij mee bezig is, worden hun ogen snel glazig, vertelt hij. De kortste versie: begin deze eeuw bedacht hij een manier om kabels te maken die even sterk maar tien keer zo licht zijn als conventionele kabels van staal. Hij kocht aramidegaren en wond de draad om twee eindstukken op flinke afstand van elkaar. Hij pakte de streng, kneep de draden zo hard mogelijk tegen elkaar, wond er tape om en trok er een mantel om. Klaar, een kabel.
In onder andere de energiemarkten is een ontwikkeling gaande met kabelbehoefte: onderwatervliegers, getijdencentrales, installaties voor energiewinning uit golven. Maar ook boven de waterspiegel dobberen nieuwe markten. “Een Chinees bedrijf wil voor de kust van Vietnam een park van TwinTurbines bouwen. We zijn heel dicht bij die order.” Twinturbines zijn tweelingmolens: twee turbines delen een drijvend plateau, als takken aan een boomstam. Voor de verankering aan de zeebodem zijn twaalf stagen nodig. Deze kabels zullen in de nieuwe fabriek in Drachten gemaakt worden.
Bron: Leeuwarder Courant